پنج دانشگاه برتر کشور در تولید علم در پایگاه استنادی اسکوپوس

پنج دانشگاه برتر کشور در تولید علم در پایگاه استنادی اسکوپوس

انتشار: هفدهم اردیبهشت ماه ۱۳۹۵

رییس بخش علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شیراز تعداد مدارک منتشر شده از سوی محققان ایرانی در پایگاه استنادی اسکوپوس را در چهار ماه اول سال ۲۰۱۶ میلادی، ۱۴ هزار و ۷۱۷ مدرک ذکر کرد و گفت: رشته علوم پزشکی با تولید ۱۰ هزار و ۵۳۷ مدرک پرکارترین رشته‌ دانشگاهی در تولید علم بوده و دانشگاه آزاد اسلامی با نمایه سازی ۴ هزار و ۴۲۲ مدرک سهم بیشتری در تولید علم کشور را داشته است.

دکتر جعفر مهراد در گفت‌وگو با خبرنگار علمی ایسنا، با بیان این که پایگاه استنادی اسکوپوس دومین نظام استنادی جهان است، افزود: این پایگاه ده‌ها میلیون چکیده از بیش از ۵ هزار ناشر بین المللی را تحت پوشش خود دارد و این پایگاه علاوه بر نمایه سازی استنادی مقالات علمی، صفحات وب و پروانه‌های ثبت اختراعات را نیز کنترل می‌کند.

وی با تاکید بر این که در این پایگاه استنادی امکان جستجو موضوعی وجود دارد، خاطر نشان کرد: جستجو در این پایگاه بر اساس زمان، نوع مدرک و محدوده موضوعی است و به دلیل ویژگی‌هایی که این پایگاه برای دسترسی به عناصر تولیدات علمی در دسترس کاربران قرار می‌دهد، از جذابیت خاصی برخوردار است.

مهراد با اشاره به وضعیت مطلوب ایران در پایگاه استنادی اسکوپوس، اظهار کرد: با گذشت چهار ماه از آغاز سال ۲۰۱۶ میلادی این پایگاه داده‌هایی با درصد اطمینان بالایی را از تولیدات علمی کشورها منتشر کرده و این اطمینان بالا به دلیل روزآمدی داده‌های این پایگاه استنادی است.

وی با اشاره به وضعیت تولیدات علمی ایران در پایگاه استنادی اسکوپوس، یادآور شد: در بازه زمانی ۴ ماه اول سال ۲۰۱۶ میلادی تعداد مدارکی که از دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی ایران در این پایگاه به ثبت رسیده، به ۱۴ هزار و ۷۱۷ مدرک رسیده است.

به گفته این چهره ماندگار علمی از کل ۱۴ هزار و ۷۱۷ مدارک علمی منتشر شده از ایران، تعداد ۱۲ هزار و ۶۸۸ مورد به مقاله‌های علمی منتشر شده در مجلات بین المللی اختصاص دارد،‌ تعداد ۹۶۱ مقاله زیر چاپ است و بقیه به مطالب مروری و مقاله‌های همایش‌ها مربوط می‌شود.

رییس بخش علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شیراز اضافه کرد: با احتساب بازه زمانی ۴ ماه، کل مدارک ایران در نظام استنادی اسکوپوس در سال‌های گذشته به ۳۵۵ هزار و ۱۹۶ مدرک بالغ می‌شود.

ییس بخش علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شیراز همچنین به تولیدات علمی مسعود صلواتی نیا اشاره کرد و گفت: وی که در حوزه علم نانو فعال است، تاکنون تعداد ۵۹۷ اثر در اسکوپوس نمایه سازی کرده است. آثار این پژوهشگر توسط ۵ هزار و ۱۲۸ مدرک مورد استناد قرار گرفت و تعداد استنادها در کل ۱۰ هزار و ۶۲۴ مورد بالغ می‌شود.

مهراد، شاخص اچ این محقق ایرانی را ۵۱ دانست.

این چهره ماندگار علمی اضافه کرد: پایگاه استنادی اسکوپوس گرچه خود در سال ۲۰۰۴ میلادی توسط بنگاه انتشاراتی الزویر در هلند تاسیس شده است، ولی نمایه سازی آثار علمی را به گذشته‌های دور برده و از سال ۱۸۷۷ تولیدات علمی دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی را تحلیل استنادی می‌کند.

به گفته وی، تعداد تولیدات علمی ایران در سال ۱۸۷۷ تنها دو مورد ثبت و گزارش شده است.